Ο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν ήταν ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 20ού αιώνα. Συνέβαλε σημαντικά σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η λογική, η φιλοσοφία των μαθηματικών και τα θεμέλια της γλώσσας.

Ο Μπέρτραντ Ράσελ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσει τον Λούντβιχ Βιτγκενστάιν να αναπτύξει και να δημοσιεύσει το πρώιμο έργο του. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1911, όταν ο Βιτγκενστάιν ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ο Ράσελ καθηγητής εκεί. Ο Ράσελ εντυπωσιάστηκε από την ευφυΐα του Βιτγκενστάιν και άρχισαν μια φιλική σχέση, με τον Βιτγκενστάιν να επισκέπτεται συχνά τον Ράσελ στο σπίτι του. Ο Ράσελ άσκησε σημαντική επιρροή στη σκέψη του Βιτγκενστάιν και τον οδήγησε στο να ασχοληθεί με την λογική και τα θεμέλια των μαθηματικών. Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση του Ράσελ ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του Βιτγκενστάιν ως φιλοσόφου παρέχοντάς του ανατροφοδότηση και προτάσεις για αναθεωρήσεις στο έργο του. Τον βοήθησε επίσης να δημοσιεύσει το πρώτο του βιβλίο, το Tractatus Logico-Philosophicus, το οποίο ήταν ένα πρωτοποριακό έργο στον τομέα της λογικής και των θεμελίων των μαθηματικών. Ο Ράσελ βοήθησε τον Βιτγκενστάιν να επιμεληθεί το χειρόγραφο και μάλιστα κανόνισε την έκδοσή του από έναν έγκριτο εκδότη το 1921.

Το έργο αυτο του Βιτγκενστάιν θεωρείται αριστούργημα και είναι ένα από τα σημαντικότερα βιβλία στην ιστορία της φιλοσοφίας και της λογικής. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η φιλία τους αντιμετόπισε δυσκολίες καθώς είχαν κάποιες θεμελιώδεις διαφορές στις φιλοσοφικές τους απόψεις. Ο Βιτγκενστάιν απέρριψε τελικά τις απόψεις που εξέφραζε στο Tractatus και ανέπτυξε μια νέα προσέγγιση της φιλοσοφίας, την οποία ο Ράσελ δυσκολεύτηκε να αποδεχτεί. Είχαν κάποιες διαφωνίες και στο τέλος της ζωής τους δεν ήταν πλέον στενοί φίλοι. Ο Βιτγκενστάιν πέθανε το 1951 και ο Ράσελ το 1970, αλλά παρέμειναν δύο από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της φιλοσοφίας του 20ού αιώνα, ο καθένας με τη δική του μοναδική συμβολή στον τομέα.

Περισσότερα για το έργο του Ludwig Wittgenstein μπορείτε να διαβάσετε εδώ…


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *