Τα μαθηματικά στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος επηρέασε βαθύτατα την πρόοδο των μαθηματικών. Οι απαιτήσεις πολέμου οδήγησαν σε πολυάριθμες καινοτομίες και προόδους σε διάφορους μαθηματικούς κλάδους, οι οποίες συνεχίζουν να διαμορφώνουν και να τροφοδοτούν την πρόοδο στα μαθηματικά και σε συναφείς τομείς σήμερα. Μια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις του πολέμου στα μαθηματικά ήταν Διαβάστε περισσότερα…

Η επιρροή του Πλάτωνα στα μαθηματικά.

Ο Πλάτωνας, ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος με το πλούσιο έργο, είχε βαθύ αντίκτυπο στην ανάπτυξη των μαθηματικών. Είναι γνωστός για τη συμβολή του στον τομέα αυτό μέσω των γραπτών και των διδασκαλιών του. Στο βιβλίο του “Θεαίτητος”, ο Πλάτων συζητά τη φύση της μαθηματικής γνώσης και την ιδέα ότι τα Διαβάστε περισσότερα…

Η πορεία προς τα Στοιχεία του Ευκλείδη

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τα μαθηματικά γεννήθηκαν από την ανάγκη. Ακόμα και η ίδια η λέξη Γεωμετρία (geometry) είναι μια σύνθετη λέξη που προέρχεται από το «Γη» + «μετρώ». Αυτή η ανάγκη για «γεω-μετρία» και κατ’ επέκταση για την ανάπτυξη των μαθηματικών, γεννήθηκε  στην αρχαία Αίγυπτο, στην Μεσοποταμία και Διαβάστε περισσότερα…

Τι είναι το DALL-Ε;

Το DALL-E είναι ένα πρωτοποριακό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από την OpenAI και είναι ικανό να παράγει εικόνες από περιγραφές φυσικής γλώσσας. Το μοντέλο εκπαιδεύεται σε ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων με εικόνες και λεζάντες, το οποίο του επιτρέπει να μαθαίνει μια μεγάλη ποικιλία στυλ και εννοιών εικόνων. Ένα από Διαβάστε περισσότερα…

Και τι σχέση έχουν τα μαθηματικά με την φιλοσοφία;

Τα μαθηματικά και η φιλοσοφία έχουν μια μακρά και αλληλένδετη ιστορία, με τον έναν κλάδο να επηρεάζει τον άλλον με αμέτρητους τρόπους. Από τις πρώτες ημέρες του πολιτισμού, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μαθηματικές έννοιες και αρχές για να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους και να εξερευνήσουν τη φύση της πραγματικότητας. Ομοίως, Διαβάστε περισσότερα…

Το έργο του Ludwig Wittgenstein

Ο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν ήταν ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 20ού αιώνα. Συνέβαλε σημαντικά σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η λογική, η φιλοσοφία των μαθηματικών και τα θεμέλια της γλώσσας. Το πρώιμο έργο του Βιτγκενστάιν, όπως παρουσιάζεται στο πρώτο του βιβλίο, το Tractatus Logico-Philosophicus που εκδόθηκε το 1921, επικεντρώθηκε Διαβάστε περισσότερα…

Όταν ο B. Russell συνάντησε τον Ludwig Wittgenstein

Ο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν ήταν ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 20ού αιώνα. Συνέβαλε σημαντικά σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η λογική, η φιλοσοφία των μαθηματικών και τα θεμέλια της γλώσσας. Ο Μπέρτραντ Ράσελ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσει τον Λούντβιχ Βιτγκενστάιν να αναπτύξει και να δημοσιεύσει το πρώιμο Διαβάστε περισσότερα…

Μια σύνοψη της Ιστορίας των μαθηματικών

Η εξέλιξη των μαθηματικών μπορεί να χωριστεί σε διάφορα βασικά στάδια, καθένα από τα οποία βασίζεται στις γνώσεις και τις ανακαλύψεις των προηγούμενων εποχών. Αρχαία Μαθηματικά: Αυτό το στάδιο ξεκινά με τις πρώτες γνωστές μαθηματικές εξελίξεις από αρχαίους πολιτισμούς όπως οι Αιγύπτιοι, οι Βαβυλώνιοι και οι Έλληνες. Ανέπτυξαν πρώιμες μορφές Διαβάστε περισσότερα…

Kurt Friedrich Gödel

Ο Κουρτ Γκέντελ (γερμ.: Kurt Friedrich Gödel, 28 Απριλίου 1906 – 14 Ιανουαρίου 1978) ήταν Αυστρο-Αμερικανός επιστήμονας της λογικής, μαθηματικός και φιλόσοφος. Ένας από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες της λογικής όλων των εποχών, ο Γκέντελ είχε τεράστια επιρροή στην επιστημονική και φιλοσοφική σκέψη του 20ου αιώνα, σε μια εποχή όταν Διαβάστε περισσότερα…

Συντάκτης admin, πριν από

Τα θεωρήματα μη πληρότητας του Kurt Gödel

Τα θεωρήματα μη πληρότητας του Kurt Gödel είναι δύο θεμελιώδη αποτελέσματα της μαθηματικής λογικής που καταδεικνύουν τους εγγενείς περιορισμούς κάθε τυπικού συστήματος μαθηματικών ή λογικής. Αποδείχθηκαν από τον αυστριακό μαθηματικό Kurt Gödel το 1931 και είχαν βαθύ αντίκτυπο στα θεμέλια των μαθηματικών και στη φιλοσοφία των μαθηματικών. Το πρώτο θεώρημα Διαβάστε περισσότερα…

Συντάκτης admin, πριν από